menu close menu

Blog

Proost! Zo drink je champagne

Een heuglijke dag als je bruiloft vier je met een glaasje bubbels. Maar hoe hoort het eigenlijk? Uit welk glas drink je champagne? En mag je ‘ploppen’ of niet?

Kortom: een plan de champagne.

 

 

Voor iedere champagnefan is er wel een passende champagne, of je nu een dure smaak hebt of niet. Voor een klein budget koop je een goede fles in de supermarkt á 19,99 (Tip: Brut grande Tradition, Jumbo). Of, wanneer geld geen rol speelt, koop je een fles champagne á 160 bij de betere wijnspeciaal zaken.

 

Plop?

Het ploppen van de champagne is echt iets feestelijks, maar volgens de etiquette niet comme il faut. Wil je het volgens de etiquette doen dan draai je het muselet (het draadwerkje) van de fles, en komt de kurk er vanzelf uit. De druk op een fles champagne is zo’n 6 bar, dat is drie keer zo hoog als een gemiddelde autoband.

 

How it’s made

Champagne mag pas champagne genoemd worden als de druiven uit de gelijknamige streek komen én is gemaakt volgens méthode champenoise. Deze techniek bestaat al sinds de 17e eeuw. De druiven worden met de hand geplukt en direct geperst. Na twee gistingsrondes heb je een droge wijn als basis. Hierna wordt er in de fles een beetje liqueur du tirage (rietsuiker, wijn en gist) toegevoegd. Dan gaat de fles opnieuw gisten (prise de mousse) en blijven 15 maanden(voor champagne zonder jaartal) tot minstens drie jaar(met jaartal) liggen. Door deze lange tijd krijgt de champagne belletjes en meer smaak. Op het laatste wordt er een mengsel van wijn en suiker toegevoegd (liqueur d’expédition). Hoe meer hier van toegevoegd wordt, hoe zoeter de champagne. Als laatste wordt er door middel van flinke druk de kurk op de fles geperst.

Et voilá, jouw flesje champagne is klaar!

 

Glaswerk

De champagneglazen zijn over het algemeen heel hoog en dun. Maar echte champagneliefhebbers zweren bij een breder glas, zodat je de champagne ook goed kan ruiken. Houdt het glas 45 graden en schenk de champagne in via de zijkant, zodat het er niet uit bruist,. Dat zou zonde zijn.

 

Weetjes

De duurste flessen champagne zijn voor ruim twee ton zijn verkocht.

Wow, dat is veel geld ja. In 1916 zonk een schip met een aantal flessen Heidsieck Diamant bleu 1907 aan boord. In 1998 werd de boot weer ontdekt. Door het koude water waren de flessen goed bewaard gebleven. Enkele jaren later zijn de flessen voor ruim twee ton per stuk geveild.

 

8 graden is de perfecte temperatuur om champagne te bewaren. Wanneer je het koelt in de koelkast, zet het dan niet in de deur om schudden te voorkomen. Het is zonde als de helft van de champagne uit de fles spuit na het openen.

 

Champagne kan je het beste ‘vers’ kopen. Het wordt niet beter naarmate het ouder wordt, in tegenstelling tot veel wijnen.

 

In een fles champagne zitten ongeveer 47 miljoen belletjes. De bubbels die je ziet zijn samengeklonterde belletjes.

 

Natuurlijk zijn er nog meer leuke gelegenheden om een flesje champagne te openen zoals oud & nieuw en misschien wel je verjaardag! Hopelijk heb ik je wat bij kunnen brengen over champagne.

 

Wanneer trek jij wel een een flesje champagne open?

 

Have a lovely day! x Johanneke

Leave a Reply